dimecres, 18 de març del 2009

Què diu la LEC? Una llei contra l'ensenyament públic

El proper dijous 19 de març hi ha convocada una vaga de mestres, professors i estudiants per a oposar-se al Projecte de Llei d’Educació de Catalunya. El SEPC, juntament amb els altres sindicats de professors i estudiants, fa una crida perquè la comunitat educativa es manifesti el proper dijous, per adherir-se a la vaga i exigir la dimissió del Conseller Maragall.


El SEPC Martí Franquès s'afegeix a aquesta vaga i participarà a la manifestació de les 12.30h a la Pl. Imperial Tàrraco, pels següents motius:

- Responsabilitza només al professorat i a l’alumnat del fracàs escolar.

- No parla de rebaixar el nombre d’alumnes per classe. Si el màxim d’estudiants haurien de ser de 25, en alguns centres passen dels 30, amb tanta massificació, no es poden impartir classes de qualitat.

- No disposa de la gratuïtat total i real del dret a l’educació (ni una paraula per no haver de cobrar material ni de la gratuïtat dels llibres de text).

- Consolida l’escola privada-concertada, donant encara més subvencions a la patronal de la privada, la Jerarquia Eclesiàstica, mantenint les seves normes (separació d’alumnes per sexe, per raça, no acceptar a determinats alumnes...). Pagarem amb diners de tothom l’escola d’uns pocs…

- La inversió educativa a Catalunya és del 2’14% del PIB, un terç menys que la mitja estatal i poc més de la meitat de la mitja europea! Mentrestant, l’educació privada a Catalunya ha augmentat les subvencions en més d’un 30%, fins a més de 1.000 milions d’euros al 2007.

- Més poder al director. És a dir, el director serà l’únic membre que prendrà decisions (model dictatorial, jeràrquic, gens democràtic) escollit per l'Administració, i menys autonomia i capacitat de decisió pels professors i la comunitat educativa. El claustre no tindrà vot per decidir, ni el consell escolar.

- El director escollirà al professorat. Per tant, podrà haver-hi amiguismes. I tanmateix, podrà acomiadar a un mestre sense donar cap motiu, ja que ell serà el director i és l’única persona que mana i pren decisions.

- Impulsa centre només per immigrants, condemnaran als fills de treballadors immigrants a la marginalitat, negant-los la integració. El que haurien de fer és dotar dels recursos i professors necessaris a les aules d’acollida dins dels centres.

- La Llei elimina el decret de drets i deures dels estudiants que fa referència a la participació en la vida dels centres. Volem un sistema educatiu que compti amb l’alumnat i que fomenti la democràcia i la plena ciutadania en els centres educatius.
- Suprimeix parcialment la impartició dels batxillerats nocturns.

- El curs vinent o un dels pròxims cursos es realitzarà una retallada de plantilla del professorat. Ja falten prou docents que han de venir del País Valencià, només falta que en retallin. Per tant, les substitucions sols seran en casos extrems. És a dir, l’alumnat podrà romandre 15 dies sense cap substitut i perdent hores de classe.

- Educació vol treure’s problemes de sobre i per això, vol l’autogestió dels centres educatius, és a dir, que els centres entrin dins del mercat econòmic. Això vol dir que, el director serà l’única persona que decidirà obtenir crèdits bancaris per cobrir el dèficit i també en cas de que no arribessin a final de mes. Comportarà un increment de les desigualtats entre centres públics en funció del seu entorn social i econòmic. L’educació no ha d’entrar dins del mercat, sinó que és l'Administració qui ha de posar els recursos econòmics, materials i humans necessaris perquè els centres públics puguin portar a terme la seva funció educativa en condicions de qualitat.

- Els mestres especialistes hauran de tenir més estudis, com aprendre anglès. Això significa que els professors més veterans i que saben més del tema educació els podran reemplaçar per mestres més joves i de menys qualitat.

(més informació: http://www.sepc.cat/documents/AnalisiSEPCProjecteLEC.pdf

Llei d'Educació de Catalunya amb PDF: http://www.gencat.cat/educacio/llei_educacio/pdf/Llei_edu_04_08.pdf)


Aquesta mena de llei la va tenir Xile en època de Pinochet, a Argentina en els seus pitjors anys, la varen imposar els neoliberals conservadors (dreta pura i rància) americans i anglesos, i així va actualment la seva educació.
Aquesta mena de llei de dretes capitalista, està impulsada a nivell europeu. A l’estat espanyol encara no ha estat implantada en cap territori. Catalunya, altra vegada, ha estat el conillet d’índies a nivell estatal. Ara totes les comunitats estan esperant a veure com funciona a Catalunya per aplicar-la o no a la seva comunitat.


Tots els sindicats d’educació (USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, FETE-UGT i CGT) i d’estudiants, incloent el SEPC, es mostren rotundament en contra aquesta llei. Tanmateix, el conseller d’Educació, Ernest Maragall, no acepta la seva errada davant l’enfrontament dels especialistes d’aquest tema i els que hi conviuen cada dia amb els centres educatius, com som els estudiants i els professors. Per aquest motiu demanem la dimissió del conseller.
El 14 de febrer els estudiants i professors vam protagonitzar una exitosa vaga General contra la LEC. Aquella vaga va aconseguir frenar una part important de la llei. El 13 de novembre la vàrem repetir amb gran èxit.


Sortim al carrer el proper 19 de març a les 12.30h a la Pl. Imperial Tàrraco perquè no aporta solucions als problemes centrals dels centres públics.



19 de març vaga contra la LEC!

12.30h a la Plaça Imperial Tàrraco (TARRAGONA)




L'EDUCACIÓ ÉS UN DRET, NO UNA MERCADERIA!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada